Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Förnya värmesystem - varför, när och hur?

Fråga en expert om råd

Enligt en undersökning från 2019 av den federala sammanslutningen för energi- och vattenförvaltning (BDEW) anses vart fjärde värmesystem i Tyskland vara föråldrat. Rädslan för höga kostnader och den insats som krävs för konvertering avskräcker användarna från att förnya sina värmesystem. I många fall är detta dock brådskande, antingen på grund av systemets ålder eller en otillräcklig energibalans. De som tvekar får ofta uppleva exakt det som de hade velat undvika - höga uppvärmningskostnader och räkningar för reparation och utbyte av defekta delar eller utbyte av hela värmesystemet för att man måste. Den här guiden ger en översikt över hur detta kan förebyggas. Ta reda på när det är rätt tid att byta ut värmesystemet, vilken planeringsinsats som krävs och vilka kostnader som uppstår.

Att förnya ett värmesystem sparar på uppvärmningskostnaderna

Det finns många sätt att spara energi i hemmet. Att förnya ditt värmesystem erbjuder den största potentialen. Ett nytt värmesystem eller installation av ett solvärmesystem på ditt tak kan ge betydande besparingar. För en korrekt beräkning måste byggnadens energistatus beaktas. Som en allmän regel kan man dock uppnå besparingar på upp till en tredjedel av energikostnaderna om förnybara energikällor också används när man förnyar ett värmesystem. Särskilt i kombination med andra åtgärder. Fristående åtgärder, t.ex. isolering av ytterväggar eller byte av fönster och dörrar, ger endast besparingar på cirka tio procent.

Förnyelse av värmesystem - börja där det gör skillnad

Enligt bland annat Nordrhein-Westfalens energimyndighet står uppvärmning och varmvatten i genomsnitt för 70 procent av hushållens energikostnader. Följaktligen kan förnyelse av ett värmesystem betala tillbaka sig på kort tid, även om det är en ekonomisk utmaning. Statliga subventioner kan bidra till att göra åtgärden kostnadseffektiv. För att vara berättigad till dessa måste förnybar energi ingå. Staten stöder nämligen de uppvärmningssystem som möjliggör uppvärmning med förnybara energikällor. Med tiden gynnar dessa inte bara din plånbok utan även miljön.

När ska jag förnya mitt värmesystem?

Du behöver inte vänta på den perfekta tidpunkten för att förnya ditt värmesystem - vår, sommar och höst är alla lika lämpliga tidpunkter. Den uppenbara fördelen med att byta ut ett värmesystem utanför uppvärmningssäsongen är att det finns mer tid för förbättringar; åtgärderna kan slutföras innan de kallare månaderna kommer. Men ett byte av värmesystem är också möjligt under vintermånaderna, och det kan vanligtvis göras inom en till tre dagar. Bortsett från dessa faktorer handlar det mest om att hålla ett öga på sina egna kostnadsdrivare och att i förväg kontrollera var de svaga punkterna i det gamla värmesystemet finns.

I följande fall lönar det sig att byta ut den:

  • Pannor som är 25 år eller äldre.
  • Gamla pannor som ännu inte har gått sönder men som redan är 20 år gamla (installerade på 2000-talet).
  • Överdimensionerade pannor som tar mycket plats i pannrummet och körs med permanent höga temperaturer på pannvattnet.
  • Om en rökgasinspektör hittar fel på rökgasvärdena vid en årlig inspektion (t.ex. rökgasförlust på mer än 11 procent).

Rätt tillvägagångssätt för att förnya ett värmesystem

Innan du förnyar ett värmesystem är det viktigt att du informerar dig om dina alternativ. Detta börjar med samtal med grannar eller värdefulla vittnesmål från vänner och grannar. Även om välmenande personer råder dig att inte göra det - om du är tveksam bör du låta byta ut ditt värmesystem. Det beror på att av de många energieffektiva åtgärder som finns tillgängliga är förnyelse av värmesystemet en av de mest effektiva.

Vi rekommenderar våra tips och råd som ett bra ställe att göra din egen onlineforskning på.

Förr eller senare bör varje väg leda till en värmeentreprenör, och i det här fallet innebär det en installatör av värmesystem. De vet exakt vilka uppvärmningssystem som finns tillgängliga och har stor erfarenhet när det gäller att förnya uppvärmningssystem. Använd länken Expertkonsultation för att få en hänvisning till en utvald installatör av värmesystem i din närhet, som kan ge dig råd och ta på sig uppgiften att förnya ditt värmesystem. Ett annat alternativ är att gå till en expert på energieffektivitet. Denna typ av energirådgivare rekommenderas särskilt om du planerar omfattande renoveringsåtgärder.

Foto: © A. och I. Kruk / Shutterstock.com

Förutom ett effektivt, toppmodernt Viessmann-värmesystem bör du se till att du har rätt installatör av värmesystemet ombord. De installatörer som vi kan sätta dig i kontakt med via vår specialistkonsultationstjänst är experter på sitt område. De har många års erfarenhet när det gäller att förnya värmesystem. Många kunder blir också förvånade över att byggnadsarbetet i samband med bytet är relativt okomplicerat. Erfarenheten visar att förnyelse av värmesystem ofta går mycket snabbare än väntat.

Rätt teknik för att förnya ett värmesystem

Innan hantverkarna kan börja måste du välja rätt värmesystem. För att avgöra vilket system som lämpar sig för din förnyelse kan du utföra vår kostnadsfria energibesparingskontroll i förväg. Förutom subventionerna är de grundläggande faktorerna byggnadens energistatus, dess ålder och det tillgängliga utrymmet i pannrummet.

Har du en oljepanna och vill byta ut den? Ett pelletsvärmesystem kan vara värt att överväga. Utrymmet för den tidigare oljetanken kan då användas för pelletslagret. En annan fördel är att utbyte av en oljepanna mot ett nytt hybridsystem subventioneras med upp till 45 procent i vissa fall. Planerar du att installera ett modernt gasvärmesystem? Du bör beakta finansieringsriktlinjerna i klimatskyddspaketet. Enligt dessa subventioneras gas som fossilt bränsle endast om förnybara energikällor integreras.

Har du redan hittat en produkt som intresserar dig? Då lönar det sig att ta en titt i ViBooks. Där hittar du bruksanvisningar för varje apparat i vårt produktsortiment.

Vad måste man tänka på när man byter ut ett värmesystem?

När man har hittat rätt installatör av värmesystemet och planeringen är klar är det dags att börja arbetet. Att förnya ett värmesystem innebär att man förr eller senare har hantverkare i huset, och för många ägare kan detta tillfälligt begränsa den personliga komforten i det egna hemmet. Men man bör också beakta fördelarna, eftersom sådana åtgärder har en uppenbar nytta och bidrar till att spara energi och kostnader på lång sikt. Dessutom beror arbetets varaktighet alltid på vilket uppvärmningssystem som väljs.

Oumbärlig åtgärd: hydronisk balansering

Hydronisk balansering måste utföras som en del av utbytesarbetet. Denna åtgärd är viktig för att det nya Viessmann-värmesystemet ska kunna utnyttja sin besparingspotential fullt ut. Dessutom är balanseringen vanligtvis en förutsättning för statliga subventioner. Hydronisk balansering av alla radiatorer säkerställer att värmeytorna förses med värme jämnt och att effekten motsvarar respektive radiatorer och värmesystem. Hydronisk balansering utförs endast av en entreprenör, som ställer in flödet exakt vid termostatventilen. I många fall måste också ventilerna bytas ut.

Jämför kostnaderna - det lönar sig att förnya värmesystemet

När alla åtgärder har slutförts och värmesystemet och radiatorerna har justerats noggrant kan du äntligen se hur din nya panna står sig i förhållande till den gamla. Huruvida du faktiskt kommer att spara så mycket bränsle och så mycket på dina uppvärmningskostnader som du hade planerat före förnyelsen är inte något som kan besvaras i allmänna ordalag. Individuellt uppvärmningsbeteende och medeltemperaturerna under året i fråga spelar en roll, och vi har inte mycket inflytande över det sistnämnda. Varje individ kan dock reagera på externa faktorer med ett kostnadsmedvetet uppvärmningsbeteende. Ett förnyat och rätt anpassat värmesystem gör detta till ett effektivt tillvägagångssätt. I slutändan är det alltid värt att ta det modiga steget att förnya sitt värmesystem.