Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Marco Polo-tornet i Hamburgs HafenCity

I Marco Polo-tornet levereras varmvatten till den 55 meter höga byggnaden via ett solvärmesystem från Viessmann med Vitosol 200-T solfångare med en total yta på 180 kvadratmeter.

Marco Polo Tower i Hamburgs hamnstad. Foto: © Andreas Rose / Shutterstock.com

Arkitektoniskt landmärke med solvärmesystem från Viessmann

Marco Polo Tower i Hamburgs HafenCity är ett arkitektoniskt landmärke. Den 55 meter höga byggnaden har 15 våningar med bostadsrätter på mellan 60 och 340 kvadratmeter. Medan ett fjärrvärmenät levererar värmeenergi, levererar Vitosol 200-T vakuumrörsolfångarna från Viessmann solenergi för att leverera varmvatten till hela byggnaden.

Effektiv uppvärmning och kylning med solenergi

Värmen levereras av ett fjärrvärmenät som drivs av det lokala elbolaget. Från värmecentralen i byggnadens källare distribuerar golvvärmesystem värme till bostäderna. Varmt vatten produceras via ett solvärmesystem med vakuumrörskollektorer av typen Vitosol 200-T från Viessmann. 60 solfångare med en total yta på 180 kvadratmeter installerades på taket på den 16 våningar höga byggnaden.

Flygfoto: Marco Polo Tower i Hamburg. Foto: © Roland Halbe, Matthias Jüschke

Den här typen av solfångare är särskilt utformad för horisontell installation av stora system på platta tak i flerbostadshus. Absorbenterna kan vridas 45 grader för att spegla solens bana utan ökad skuggning. De absorberande ytorna, som är integrerade i vakuumröret, är inte känsliga för föroreningar, vilket möjliggör ett optimalt energiutnyttjande. Den mycket effektiva värmeisoleringen i aggregathöljet minimerar värmeförlusterna på våren, hösten och vintern. Solvärmesystemet styrs bekvämt via den centrala Vitosolic-solstyrenheten från Viessmann. Den ser till att den erhållna solenergin används så effektivt som möjligt. Kommunikationen med den trådlösa fjärrkontrollen Vitotrol 200-RF sker via Viessmanns trådlösa basstation (KM-BUS).

Under de varmare månaderna omvandlas solavkastningen till kylenergi. Detta sker med hjälp av en solcellsdriven absorptionskylmaskin, som omvandlar solavkastningen från solfångarna på taket till kyla med hjälp av värmeväxlare. Detta gör det möjligt att kyla bostäderna på ett miljövänligt sätt: den värme som erhålls med hjälp av vakuumrörskollektorer överförs via en ackumulatortank för uppvärmningsvatten till generatorn i absorptionskylenheten. För att undvika oönskad ångbildning på kollektorytorna och i omgivningen avges värmen genom ett slutet hybridkyltorn. Förutom de omfattande glasrutorna är en stor del av fasaden också sluten. Väggplattorna minskar alltså inte bara värmeförlusterna på vintern utan fungerar också som ett viktigt lagringsmedium för att garantera en behaglig inomhusmiljö.

Relaterade referenser

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i stadens centrum och rymmer lägenheter och kontor samt butiker och restauranger. Den klimatvänliga energiförsörjningen kommer från 12 stora värmepumpar från Viessmann.

Läs mer

Logistikcentrum för Mammut Sports Group AG, Memmingen

Det europeiska logistikcentret i Memmingen använder förnybar energi för uppvärmning och kylning. Energicentret består av tre Viessmann värmepumpar som utnyttjar den naturliga värmen från grundvattnet.

Läs mer

Palmön "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah förser Vitosol 200-F solfångare 14 hyreshus med varmvatten, medan tre Vitocrossal 300-pannor värmer poolen och hamammet på lyxhotellet Ottoman Palace.

Läs mer