Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Varför arbetar min värmepump hela tiden?

Fråga en expert om råd

En värmepump är ett extremt effektivt sätt att värma ditt hem, men det kan vara lite oroväckande om värmepump arbetar hela tiden. Slösar det på ström, eller ännu värre, är något fel?

Arbetar värmepumpsfläkten hela tiden?

En värmepump som arbetar dygnet runt behöver inte nödvändigtvis innebära att det är ett problem med den. En luft/vattenvärmepump tar värme från utomhusluften, så när det är väldigt kallt ute kommer din värmepump att arbeta hårdare för att nå värmebehovet i ditt hem. Därför kan fläkten gå kontinuerligt för att värma ditt hus till den temperatur du har ställt in din termostat på.

Du kanske märker att värmepumpen arbetar längre vissa dagar, särskilt när det är under noll grader ute. Om du tror att detta kan vara fallet, lyssna extra noga de dagar då den arbetar för fullt och kontrollera utetemperaturen. Det kan vara frestande att växla din värmepump till läget "nödvärme". Detta kommer att stoppa värmepumpen från att arbeta hela tiden, och även om det kanske verkar som att du sparar energi så aktiveras reservkraftkällan, som är mycket dyrare och använder mer energi.

Om du märker att din värmepump arbetar hela tiden även på sommaren kan det vara ett problem. Det är förstås inte fallet om du använder din värmepump för att kyla ditt hus!

Några av de vanligaste problem med värmepumpen är

  • Blockerade luftvärmeväxlare
  • Kylmedelsläcka
  • Termostatens temperatur
  • Underdimensionerad värmepump

Nedan tittar vi på var och en av dessa mer ingående för att ta reda på varför din värmepump går hela tiden även på sommaren.

Blockerade luftvärmeväxlare

Om ditt hem har en luft/vattenvärmepump installerad, i jämförelse med en bergvärmepump, dras utomhusluften över en värmeväxlare som genererar energi för värmepumpen att värma ditt hus. Med tiden kan värmeväxlaren bli tilltäppt av löv, smuts och skräp som gör det svårare för värmepumpen att fungera.

Du kan själv kontrollera värmeväxlaren och se till att den är ren och fri från skräp. Vid underhåll av servicepersonal kontrolleras alltid detta. Därför är det viktigt att underhålla ditt värmepumpsystem och att service utförs årligen.

Kylmedelsläcka

En värmepump fungerar med ett köldmedium som absorberar värmen från luften eller marken. Om det finns en läcka i systemet kan volymen av köldmedium sjunka. Utan kylmediet kommer värmepumpen att kämpa, eller inte alls klara av att absorbera värme. Därför tar den värmen den kan och använder mer energi för att komprimera den och värma den ytterligare.

Om du tror att din värmepump har en läcka bör du ringa en lokal kvalificerad installatör för att granksa den och se om de kan hitta källan till läckan. De kommer också att kunna fylla på köldmediet så att det är på en lämplig nivå.

Termostatens temperatur

Värmepumpen kan arbeta hela tiden på grund av den temperatur du har ställt in din termostat på. Till exempel kommer en värmepump troligen att kämpa för att värma ditt hem till 25 ℃ på vintern eller kyla det till 16 ℃ på sommaren eftersom det är ganska extrema temperaturer för ett hus under dessa säsonger. Du bör kontrollera termostaten och se till att värmepumpen är programmerad till en lämplig temperatur. Detta är vanligtvis 18 till 21 ℃ året runt.

Underdimensionerad värmepump

En värmepump som är för liten för storleken på bostaden kommer alltid att kämpa för att hålla jämna steg med värme- eller kylkraven i ditt hem. Den kommer troligtvis att köra på konstant för att försöka få ditt hem till den inställda temperaturen medan den aldrig kan nå dit. Därför är det så viktigt att köpa rätt värmepump för ditt hem. En kvalificerad installatör kan avgöra ditt hus värmeförlustnivå baserat på dess isolering och fönster när du kontrollerar att byggnaden är lämplig för installation av värmepump.

Saker att kontrollera dig själv innan du ringer till en installatör

Innan du ringer en installatör för att lösa några av problemen ovan kan du kontrollera vissa saker själv för att hittar orsaken eller till och med stoppa värmepumpen från att gå hela tiden.

Gå först till termostaten och se till att den är på rätt inställning (värme eller kyla) och att temperaturen är rätt. Om något av dessa är fel, bör detta vara en relativt enkel lösning.

Har du en luftvärmepump kan du kontrollera utomhusenheten. Som tidigare nämnts kan värmeväxlaren blockeras av löv och annat skräp, så se till att enheten är fri. Enheten kan också vara isad på vintern när lufttemperaturen är lägre. Vanligtvis kör värmepumpen automatiskt en avfrostningscykel för att få bort isen från systemet, men denna cykel kan ibland misslyckas. En islagd enhet kan leda till att värmepumpen körs längre än den borde.

Om det här problemet inte löser sig själv och du behöver hjälp med att fixa det kan du ringa en installatör.