Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Nytt värmesystem - vilket är rätt för dig?

Fråga en expert om råd

Vill du modernisera eller komplettera ditt värmesystem på ett effektivt sätt? Viessmann erbjuder skräddarsydda systemlösningar för användning i småhus och flerbostadshus. Sortimentet sträcker sig från kondenspannor för fossila bränslen till förnybara energikällor. Vilket uppvärmningssystem är rätt för dig, hur kan du spara energi och samtidigt hålla kostnaderna nere och vilka tjänster erbjuder Viessmann för moderna uppvärmningssystem? På den här sidan får du information om olika uppvärmnings- och systemlösningar samt viktiga detaljer som du kan använda som grund för ditt köpbeslut.

Vad krävs för att köpa ett nytt värmesystem?

Om du vill förnya ditt värmesystem är det första steget förberedelser. Du måste först besvara några frågor för dig själv eftersom det finns många olika tekniker för uppvärming att välja mellan. Dessutom ska den passa till byggnadens förhållanden samt till de boendes individuellt önskade uppvärmningsbeteende och deras idéer.

Vilka kriterier är viktigast för dig?

 • Ska det vara ett uppvärmningssystem med förnybar energi eller ska man överväga den klassiska energikällan som gas?
 • Hur mycket utrymme finns det?
 • Behöver du en kombination av olika system?
 • Hur mycket ska värmesystemet kosta?

Det första steget är alltså att ta reda på fakta. Dessutom rekommenderar vi att du rådfrågar en kompetent Viessmann-partner, som ger dig råd om alla aspekter av moderna värmesystem.

Hitta rätt installatör

Som redan nämnts är det inte så lätt att välja ett värmesystem. Det handlar trots allt inte bara om personliga preferenser, som att välja mellan fossila och förnybara energikällor. Det handlar snarare om att värmesystemet också ska vara anpassat till husets förutsättningar - och dessa är mer restriktiva i befintliga byggnader än i nybyggda. Bland annat måste man fastställa hur stort värmebehovet är. Dessutom ska värmesystemet fungera ekonomiskt. Pannan får inte vara för liten eller för stor för detta ändamål. En av våra Viessmann-partners kan hjälpa dig med alla dessa frågor. De är alltid certifierade värmeingenjörer. I vår artikel "Hitta rätt installatör av värmesystem" får du veta vad du bör tänka på när du söker en partner för ditt värmeprojekt.

Använd en checklista för att välja rätt värmesystem

Vilka typer av uppvärmning finns det egentligen och motsvarar de dina individuella behov? Du kan använda följande checklista för att begränsa ditt val i förväg. Det gör vägen till modern uppvärmning tydligare och enklare.

En värmepump använder energi som finns lagrad i luften, marken eller vattnet för uppvärmning. Detta är effektivt och klimatvänligt. Och eftersom värmekällorna kan nås på olika sätt passar den här typen av uppvärmning för nästan alla typer av byggnader. Om en bergvärmepump är utesluten på grund av det geografiska läget, eller platsbrist, kan en luft/vattenvärmepump vara ett bra alternativ. Viessmanns värmesystem kan också användas för kylning på sommaren, men det är viktigt att veta att värmepumpar av tekniska skäl i första hand fungerar effektivt i kombination med uppvärmningssystem. Detta bör beaktas särskilt vid modernisering av befintliga värmesystem. 

Uppvärmning med värmepump - ett förnuftigt beslut när...

 • Du vill använda miljöns fritt tillgängliga energi för uppvärmning.
 • Du har en fastighet med möjligheter till bergvärme, jordvärme eller en luft/vattenvärmepump.
 • Du vill också använda din uppvärmning för kylning på sommaren.
 • Du har golvvärme eller generöst dimensionerade radiatorer (värmeöverföringsytor).

Solvärme använder fritt tillgänglig solenergi som värmekälla. Solvärmesystem lämpar sig för varmvatten eller som reservvärme. Även om det inte är möjligt att täcka hela värmeförsörjningen med solvärme är besparingspotentialen ändå imponerande: årliga besparingar på cirka 35 procent är möjliga för uppvärmning av varmvatten och cirka 20 procent för kombinerad centralvärme som reserv. Genom att minska uppvärmningssystemens användning av fossila bränslen kan både energikostnader och koldioxidutsläpp minskas. För att investeringen ska vara lönsam måste dock taket vara skuggfritt och vetter mot söder, väster eller öster.

Solvärme - ett förnuftigt beslut när...

 • Du vill använda solenergi för att värma vatten eller som reserv för värmesystemet.
 • Du äger ett hus med en oskuggad takyta som vetter mot söder, väster eller öster.
 • Du vill komplettera ett befintligt värmesystem med förnybar energi.

Ett solcellssystem omvandlar solenergi till elektricitet. Denna kan matas in i det allmänna nätet mot ersättning eller användas av ägaren - för att driva ett eldrivet värmesystem, t.ex. en värmepump. Ju högre elpriserna blir desto intressantare blir det att investera i ett solcellssystem. För att investeringen i ett sådant system ska löna sig bör ditt tak ligga mot söder, väster eller österläge. Se dessutom till att det inte skuggas av träd eller berg osv.

Solceller - ett förnuftigt beslut när...

 • Du äger ett hus med ett oskuggat tak som vetter mot söder, väster eller öster.
 • Du vill bli mer oberoende av elleverantören
 • Du vill producera din egen el för att t.ex. driva ditt värmesystem.
 • Du vill exportera el till det allmänna elnätet.

Fördelarna med gasvärme är bland annat en teknik som har prövats och testats i årtionden och som använder gasen särskilt effektivt tack vare kondenseringstekniken. Väggmonterade gaspannor är också särskilt kompakta. Detta gör värmesystemet idealiskt för fristående hus utan källare eller pannrum, men även för enskilda lägenheter i flerbostadshus. Det är också viktigt att veta när man fattar sitt beslut: trots ändliga gasreserver har gaskondenseringstekniken en framtid tack vare biogas och vätgas. Dessutom kan Viessmanns värmesystem kombineras med värmegeneratorer baserade på förnybar energi för att skapa hybridsystem.

Uppvärmning med gas - ett förnuftigt beslut när...

 • Du vill ha ett värmesystem med beprövad kondensteknik för fossila bränslen.
 • Du har begränsat utrymme för tekniken.
 • Du redan har en gasanslutning eller en tank för flytande gas.
 • Du vill ha ett modernt värmesystem med ett bra pris-prestandaförhållande.
 • Du vill ha möjlighet att kombinera med förnybara energikällor.

Mer bekvämlighet med smarta uppvärmningslösningar

Förutom rätt värmesystem och tillhörande tillbehör erbjuder Viessmann även appar för styrning av värmesystemet. På så sätt kan du enkelt ställa in önskad temperatur när du är på språng och sedan komma till ett redan varmt hem. Användarkomfort är en av Viessmanns högsta prioriteringar. ViCare och Vitotrol är två applikationer med vilka systemägare bekvämt kan styra sin uppvärmning via internet.

Erfarenhet som en kvalitetsgaranti

Oavsett vilket värmesystem du väljer har du alltid en stark partner vid din sida i Viessmann. I mer än 100 år har Viessmann-varumärket stått för kvalitet "Made in Germany" som en av de ledande internationella tillverkarna av värmesystem. Våra specialiserade företag erbjuder dig förstklassig service och kan förse dig med ett omfattande sortiment för alla bränsleslag och alla vanliga uppvärmningssystem.

Med ett innovativt värmesystem från Viessmann...

Spara upp till 40 % av energikostnaderna
Bli mer oberoende av stigande elpriser (t.ex. med solceller)
Minska koldioxidutsläppen med upp till 50 % för att skydda klimatet och miljön
Styr ditt avancerade värmesystem via internet
Lita på ditt värmesystem på lång sikt

Tips om ditt Viessmann-värmesystem

När du har köpt ett Viessmann-värmesystem bör du hålla ett öga på underhåll, skötsel och rätt inställningar för ditt system. Regelbunden service av en expert säkerställer att ditt värmesystem fungerar smidigt på lång sikt. Frekvens och omfattning varierar beroende på system och modell. Förutom information om underhåll av uppvärmning erbjuder våra artiklar ett brett utbud av information och tips om uppvärmning och energibesparing:

Ytterligare information

En direktlinje till experter på alla aspekter av uppvärmning samt omfattande informationsmaterial om tekniska data för Viessmanns produktsortiment - utnyttja följande erbjudanden: