Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i stadens centrum och rymmer lägenheter och kontor samt butiker och restauranger. Den klimatvänliga energiförsörjningen kommer från 12 stora värmepumpar från Viessmann.

Lotte World Tower i Seoul, Korea. Foto: © CJ Nattanai/Fotolia

Superlativernas skyskrapa

Lotte World Tower i Seoul, Sydkoreas huvudstad, stod klar 2016 och är 555 meter hög. Vid öppnandet var skyskrapan den högsta i Sydkorea och den femte högsta i Asien och världen.

Tornet är en del av Lotte World, som ligger i Seouls södra stadsdel Jamsil, på en plats mitt i stadens centrum vid Han-flodens strand. Den "vertikala staden" erbjuder gott om utrymme för privat och offentligt bruk. På 123 våningar finns lägenheter, affärer, kontor, ett 7-stjärnigt hotell och olika fritidsanläggningar, bland annat en pool på 85:e våningen, en restaurang högst upp i tornet och en utsiktsplats på 123:e våningen med en hisnande utsikt över den sydkoreanska huvudstaden. Det yttre skalet består av tonat glas samt metallelement som framhäver byggnaden. Det internationella arkitektkontoret Kohn Pederson Fox Architects, med huvudkontor i New York, har varit involverat i den komplexa planeringen i 13 år. Arkitekternas mål var att på ett stilfullt sätt kombinera modern elegans med traditionell koreansk konst. Projektet genomfördes av byggnadsavdelningen inom Lotte Group, ett multinationellt konglomerat som sysselsätter över 56 000 personer i Sydkorea.

Stor Viessmann-värmepump i Lotte World Tower i Seoul, Korea. Foto: © Viessmann

Miljöanpassad energi från stora värmepumpar

En särskilt miljövänlig teknik tar hand om energiförsörjningen: tolv stora värmepumpar från Viessmann står för den förnybara delen av uppvärmningen och luftkonditioneringen i denna kolossala byggnad. Sex saltvattenvärmepumpar, var och en med en värmeeffekt på 1,7 MW och en kylkapacitet på 1,9 MW, försörjs av 720 geotermiska sonder som sänkts 200 meter ner i marken. Dessutom har sex vatten/vatten-värmepumpar installerats, var och en med en värmeeffekt på 2 MW och en kylkapacitet på 1,7 MW. De använder vatten från floden Han som rinner förbi tornet. Flodvattnet filtreras först och leds sedan genom en värmeväxlare utanför värmepumparna. Där överförs värmen till en saltvattenblandning som sedan transporteras till värmepumparna. Detta mellansteg garanterar att endast rent vatten strömmar genom förångaren, vilket garanterar en hög driftsäkerhet för värmepumparna.

De tolv stora värmepumparna drivs i kaskad i en 8 000 kvadratmeter stor värmecentral som styrs av en överordnad kontrollcentral. Den totala värmeeffekten är 22,2 MW och kylkapaciteten är 20,4 MW.

Relaterade referenser

Logistikcentrum för Mammut Sports Group AG, Memmingen

Det europeiska logistikcentret i Memmingen använder förnybar energi för uppvärmning och kylning. Energicentret består av tre Viessmann värmepumpar som utnyttjar den naturliga värmen från grundvattnet.

Läs mer

Palmön "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah förser Vitosol 200-F solfångare 14 hyreshus med varmvatten, medan tre Vitocrossal 300-pannor värmer poolen och hamammet på lyxhotellet Ottoman Palace.

Läs mer

Marco Polo Tower i Hamburg

I Marco Polo-tornet levereras varmvatten till den 55 meter höga byggnaden via ett solvärmesystem från Viessmann med Vitosol 200-T solfångare med en total yta på 180 kvadratmeter.

Läs mer