Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Palmön "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah förser Vitosol 200-F solfångare 14 hyreshus med varmvatten, medan tre Vitocrossal 300-pannor värmer poolen och hamammet på lyxhotellet Ottoman Palace.

Palm Island Dubai från luften. Foto: © NakheelS

Konstgjort semesterparadis i en egen liga

I havet utanför Dubais kust i Persiska viken ligger en ö i form av en enorm palm, som består av en fem kilometer lång stam och totalt 17 palmblad. Detta är den konstgjorda ön The Palm Jumeirah - hemvist för ett av världens mest exklusiva fritids- och semestercenter med många lägenheter, villor, lyxhotell, fritidsparker, köpcentrum och småbåtshamnar samt en 120 kilometer lång sandstrand. De konstgjorda palmbladen i havet syns till och med från rymden.

Emiratet Dubai drar inte bara nytta av sina oljereserver, utan har också stor nytta av sin frihandelszon med djuphavshamn. Men sedan en tid tillbaka har man också lagt allt större vikt vid turismen. Staden hade dock långt ifrån tillräckligt med sandstränder för att tillfredsställa det ständigt ökande antalet turister. Då kom idén att skapa ett semesterparadis bestående av tre konstgjorda öar, var och en i form av en palm. Det första ökomplexet, "The Palm Jumeirah", stod klart 2007. Redan från början var intresset för bostads- och semesteranläggningen enormt: inom tre veckor var alla fastigheter sålda - innan ökomplexet ens hade färdigställts.

Palm Islands Dubai Hotel. Foto: © Nakheel

Viessmanns solvärmesystem garanterar effektiv uppvärmning av varmvatten

Klimatet i Dubai, med i genomsnitt nio soltimmar per dag, skapar idealiska förutsättningar för att använda solenergi för uppvärmning av varmvatten. Viessmanns Vitosol 200-F solfångare med en total solfångaryta på cirka 3 000 kvadratmeter är installerade på 14 flerbostadshus som ligger på stammen av den konstgjorda palmön. Solvärmesystemet ger upp till 20 000 liter varmvatten per dag. För att täcka toppbelastningen är varje byggnad dessutom utrustad med fyra Vitodens väggmonterade gaskondensorpannor i kaskadkretsar.

Viessmann gaskondenseringspannor värmer lyxhotell

Viessmann levererade också värmetekniken till lyxhotellet "Ottoman Palace" på palmön: tre Vitocrossal 300 gaskondenserande pannor, var och en med en effekt på 978 kW, och sex Vitocell varmvattencylindrar, var och en med en kapacitet på 1 000 liter, förser varmvatten för hushållsbruk, uppvärmning av simbassängerna och uppvärmning av hammam.

Relaterade referenser

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i stadens centrum och rymmer lägenheter och kontor samt butiker och restauranger. Den klimatvänliga energiförsörjningen kommer från 12 stora värmepumpar från Viessmann.

Läs mer

Logistikcentrum för Mammut Sports Group AG, Memmingen

Det europeiska logistikcentret i Memmingen använder förnybar energi för uppvärmning och kylning. Energicentret består av tre Viessmann värmepumpar som utnyttjar den naturliga värmen från grundvattnet.

Läs mer

Marco Polo Tower i Hamburg

I Marco Polo-tornet levereras varmvatten till den 55 meter höga byggnaden via ett solvärmesystem från Viessmann med Vitosol 200-T solfångare med en total yta på 180 kvadratmeter.

Läs mer