Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Energikrisen: orsak, lösningar och alternativ

Fråga en expert om råd
(Foto: ©ssuaphotos/Shutterstock.com)

Om efterfrågan på energi inte längre kan tillgodoses med de medel och reserver som finns tillgängliga uppstår en energikris. Detta får långtgående konsekvenser för det sociala och ekonomiska livet. Historien är full av exempel ända fram till våra dagar. I den här guiden klargör vi orsakerna och konsekvenserna och visar vilken teknik som är lämplig för att övervinna energikrisen.

Vad är en energikris?

Industrin, privata hushåll, handeln och transporter behöver energi. Fram till nyligen täcktes efterfrågan på energi främst av fossila bränslen, dvs. genom förbränning av kol, gas och olja. När de befintliga energireserverna inte längre finns tillgängliga i tillräckliga mängder för att tillgodose efterfrågan uppstår en energikris.

Bränslebrist som orsak - exempel från det förflutna

Historien är full av exempel på energikriser, från timmerbristen i 1700-talets England till oljekriserna i början och slutet av 1970-talet. Vi får inte heller glömma det krisscenario som klimatförändringarna, med alla dess ekologiska och ekonomiska konsekvenser, kan föra med sig. Bakom alla energikriser ligger det faktum att en beprövad energikälla inte längre kan användas i samma utsträckning som tidigare. Historiskt sett har detta oftast gällt oljan. Men det har också förekommit kriser som påverkat tillgången på naturgas och elektricitet.

Beroende på vilken energikälla det rör sig om varierar orsakerna till bristen. I det historiska England försvann tillgången på trä på grund av överdriven trädfällning för skeppsbyggnad. Förra århundradets oljekriser berodde på att priserna exploderade på grund av en konstgjord brist på råvaran. Vår energiförsörjningstrygghet hotas alltså inte bara när de naturliga gränserna för en råvara nås, utan också när den geopolitiska utvecklingen leder till brist. Det senaste exemplet är de krig som visar på beroendet av olje- och gasimport i länder som är inblandade i konflikter.

Den globala oljetoppen - den slutliga krisen

Oavsett globala politiska händelser, som kan förändras plötsligt och kraftigt, väntar en slutlig kris - det ögonblick då naturoljereserverna tar slut. Det är omöjligt att sätta ett datum på denna tidpunkt, som kallas oljeproduktionstopp, men en sak är ändå klar: Förr eller senare kommer de fossila resurserna att vara uttömda. Detta är ett av skälen till att utbyggnaden av alternativa energikällor har så hög prioritet. Men det finns andra skäl.

Klimatförändringen påskyndar energikrisen

Fossila bränslen är den främsta källan till den klimatförändring som människan orsakar. Vid förbränning av dessa bränslen frigörs koldioxid som tillsammans med andra utsläpp av växthusgaser orsakar global uppvärmning. Konsekvenserna är flera stormar, stormfloder på grund av stigande havsnivåer och torka i kombination med uteblivna skördar. Forskare uppskattar de förutsebara skadorna till tiotals miljarder dollar. En tredjedel av de globala koldioxidutsläppen kommer från energiförsörjningen till byggnader. I privata hushåll går i sin tur upp till 80 procent av energiförbrukningen till uppvärmning. Här finns det en enorm besparingspotential som kan utnyttjas för att avvärja energikrisen. Nyckeln till detta är förnybara energikällor.

Användning av förnybar energi som en väg ut ur krisen

Övergången till förnybar energi har potential att stoppa oönskade klimatförändringar och minska beroendet av fossila bränslen. Till förnybara energikällor hör alla de energikällor som är praktiskt taget outtömliga eller som förnyar sig tillräckligt snabbt. Till dessa hör bland annat följande:

  • Geotermisk energi (miljöenergi).
  • Solenergi.

För att kunna använda förnybar energi på ett effektivt sätt finns det ett antal tekniker tillgängliga för hushåll, företag och lokala myndigheter. Dessa omfattar följande:

  • Värmepumpar.
  • Solcellssystem.
  • Solvärmeanläggningar.
(Foto: ©mongta studio/Shutterstock.com)

Eftersom övergången till förnybar värmeproduktion inte kan ske över en natt och förnybara energikällor inte är helt gratis, finns det andra åtgärder som spelar en roll för att undvika energikrisen. Först och främst handlar det om energibesparingar och ökad energieffektivitet. I hemmiljöer kan detta ibland uppnås med enkla åtgärder, vilket förklaras i följande avsnitt.

Åtgärder och tips inför energikrisen: Vad kan jag göra själv?

Med tanke på den senaste tidens energikriser står privatpersoner och husägare inför en enkel fråga... Vad kan jag göra själv? Hur kan jag spara energi? Och kan jag till och med bli oberoende av fossila bränslen, vars priser fluktuerar så mycket? Följande lista visar ett antal åtgärder som du kan vidta för att öka din effektivitet och dina besparingar. Om du klickar på en länk kommer du till motsvarande guide.