Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Mammut Sports Group AG, Memmingen

Det europeiska logistikcentret i Memmingen använder förnybar energi för uppvärmning och kylning. Energicentret består av tre Viessmann värmepumpar som utnyttjar den naturliga värmen från grundvattnet.

Byggnaden för Mammut Sports Group AG. Foto: © ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

Utomhusutrustning av hög kvalitet för naturälskande kunder

Mammut Sports Group AG är en av de mest kända tillverkarna av högkvalitativ friluftsutrustning och satsar på högsta kvalitet som klarar av även de svåraste expeditionerna, t.ex. till Mount Everest eller Nordpolen. Eftersom Mammut är ett företag vars kundkrets har ett nära förhållande till naturen, ville man vid valet av energisystem utnyttja den naturliga värmen från grundvattnet till fullo.

Europeiskt logistikcenter

Det nya europeiska logistikcentret täcker ett område som är ungefär lika stort som en och en halv fotbollsplan och är i sig självt imponerande. Härifrån styr mer än 100 anställda leveranserna till företagets egna flaggskeppsbutiker och detaljhandelsbutiker. Även om huvuddelen av den täckta ytan på 150 000 kubikmeter upptas av ett helautomatiserat höglager, måste kontor, utställningsrum och expeditionsområden fortfarande förses med värme och varmvatten. För att uppnå detta har företaget valt ett system för förnybar energi från Viessmann som består av värmepumpar för jordvärme och vatten.

Ingenjörsföretaget Schötz från Dietmannsried utnyttjade anläggningens gynnsamma läge mitt i Illertal och fick tillstånd från myndigheterna att utvinna vatten med hjälp av två pumpar. På så sätt kan hela byggnaden värmas upp med tre värmepumpar. Och på sommaren är det möjligt att kyla ner lokalerna till behagliga temperaturer.

Mammut Sports Group AG: Viessmann Vitocal värmepumpar. Foto: © ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

System för förnybar energi bestående av värmepumpar från Viessmann.

Tre värmepumpar med en total värmeeffekt på 450 kW installerades i företagets värmecentral i Memmingen. Enheterna kom i stort sett förmonterade från standardproduktionen och installerades snabbt av entreprenören Alois Müller i Memmingen.

Sol-/vattenvärmepumparna Vitocal 300-G/Vitocal 300-G Pro utvinner den värme som finns i grundvattnet från brunnar på upp till 60 meters djup och höjer den till en framledningstemperatur på 50 °C. Värmen distribueras till rummen via tak och golv på olika sätt: Utställningslokalen och andra funktionella rum på bottenvåningen är utrustade med golvvärme. Strålande takpaneler värmer de stora plock- och expeditionsutrymmena. Kontoren försörjs av ett ventilationssystem som installerats i undertaket.

På vintern gör de stora fönstren det möjligt att utnyttja solens energi, och på sommaren är den enda energi som behövs för att kyla byggnaden den som behövs för att driva pumparna för att cirkulera det kalla grundvattnet. Energieffektiva konstruktionsdelar bidrar till att det under våren och hösten endast krävs Vitocal 300-G med en effekt på 28 kW för att förse kontorshuset med värme.

Mammut Sports Group AG tillverkar sina produkter med hänsyn till människor och miljö. Det var därför helt i linje med denna företagsbild att företaget valde att i sitt nya europeiska logistikcenter installera ett högeffektivt, klimatvänligt energisystem som skulle minimera uppvärmningskostnaderna och samtidigt spara på naturresurserna.

Bilder: FOTON: ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

Relaterade referenser

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i stadens centrum och rymmer lägenheter och kontor samt butiker och restauranger. Den klimatvänliga energiförsörjningen kommer från 12 stora värmepumpar från Viessmann.

Läs mer

Palmön "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah förser Vitosol 200-F solfångare 14 hyreshus med varmvatten, medan tre Vitocrossal 300-pannor värmer poolen och hamammet på lyxhotellet Ottoman Palace.

Läs mer

Marco Polo Tower i Hamburg

I Marco Polo-tornet levereras varmvatten till den 55 meter höga byggnaden via ett solvärmesystem från Viessmann med Vitosol 200-T solfångare med en total yta på 180 kvadratmeter.

Läs mer