Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Ställa in termostaten korrekt

Fråga en expert om råd
Bild: Shutterstock / Nina Malyna

Om det är för kallt i rummet tar de flesta människor tag i det vita termostathuvudet på radiatorn och vrider upp det, eller till vänster för att vara mer exakt. Om temperaturen upplevs ligga över den önskade gränsen vrids samma termostathuvud åt höger. För de flesta är detta det klassiska sättet att justera ett termostat korrekt. Men vad händer egentligen när man vrider på termostathuvudet? Och finns det ett annat sätt att uppnå en behaglig temperatur?

  

Termostatens funktion i detalj

När man talar om en termostat menar de flesta den analoga, mekaniska modellen. Denna består i huvudsak av tre delar:

  • Termostathuvud: synligt hölje på vilket siffrorna för termostatens inställning är placerade.
  • Temperaturgivare: vanligtvis en vätska som ändrar volym beroende på rumstemperaturen.
  • Termostatventil: styrstift som sitter mellan radiatorn och termostaten.

När termostaten öppnas dras styrstiftet in. Som ett resultat av detta strömmar mer värmevatten från värmeröret in i radiatorn. Temperaturen ökar. Omvänt, när mindre värmevatten strömmar in i radiatorn upphör uppvärmningen av rummet gradvis.

  

Termostatgivare och dess uppgift

Uppgiften för termostatventilen eller styrstiftet är därför tydlig: den reglerar genomströmningen av varmvatten från värmeröret till radiatorn. Men vad gör temperaturgivaren?

Som namnet antyder mäter temperaturgivaren rumstemperaturen och reagerar på den. Rummet värms därför inte upp kontinuerligt efter att termostaten har öppnats, utan värms istället upp till ett visst värde, till exempel 20 grader Celsius. Hur varmt det ska bli i rummet bestäms av de boende genom att justera termostathuvudet. Det senare är traditionellt märkt med siffrorna ett till fem.

Siffrorna på termostathuvudet

Även om det inte finns några exakta gradtal på termostathuvudet kan rumstemperaturen enkelt regleras. Eftersom siffrorna på den motsvarar en viss temperatur. Infografiken till vänster illustrerar detta. Den visar också rekommenderade temperaturer för olika bostadsutrymmen och ger information om innebörden av typiska symboler: sol (standardinställning), måne (nattsänkning) och snöflinga (frostskydd). Inställningen för frostskydd används inte för att höja rumstemperaturen. Den förhindrar bara att vattnet i värmerören fryser och därmed orsakar skador vid kallt väder.

Rumstemperatur när termostaten ställs in

Att ställa in termostaten på rätt sätt innebär också att värma upp varje rum på olika sätt. Det behöver ju inte vara lika varmt överallt. Det finns standardvärden som boende och husägare kan använda som vägledning när de justerar rumsuppvärmningen. Dessa är:

  • Vardagsrum: 20-22 grader Celsius
  • Sovrum: 16 till 18 grader Celsius: sovrum: 16 till 18 grader Celsius
  • Hall och kök: 18 grader Celsius.
  • Barnrum: 22 grader Celsius
  • Badrum: 23-24 grader Celsius

Eftersom upplevelsen av värme är subjektiv kan alla naturligtvis själva bestämma hur varmt de vill ha det. Av ekonomiska och ekologiska skäl är det dock värt att vara uppmärksam på rätt temperatur. För genom att sänka temperaturen med bara en grad Celsius i alla rum kan man minska uppvärmningskostnaderna med upp till sex procent - åtminstone i en äldre byggnad.

Tips: Vad du ska tänka på

I regel kan rumstemperaturen enkelt justeras via termostaten på värmaren. Det finns dock åtgärder som hjälper till att se till att temperaturregleringen är en smidig process som också sparar energi.

Termostaten är korrekt inställd, men den önskade temperaturen uppnås inte i rummet. En möjlig orsak är att termostaten är täckt av gardiner eller möbler. Om värmen inte kan komma ut ackumuleras den. Som en följd av detta antar sensorelementet en högre temperatur och minskar flödet av värmevatten innan den önskade temperaturen verkligen uppnås. Radiatornischer och ett otillräckligt avstånd mellan fönsterbrädan och termostaten kan också påverka regleringen. Detsamma gäller för konstant drag. Det sistnämnda leder dock till att värmevattenflödet ökas.

För att cirkulationspumpen ska fungera effektivt och fördela värmen jämnt i hela huset måste hela värmesystemet vara korrekt inställt. Hydronisk balansering lägger grunden för detta. Utifrån detta justeras de enskilda radiatorerna så att de får den nödvändiga mängden värmevatten. Detta är dock endast möjligt med förinställningsbara termostater. Om gamla modeller inte har den här funktionen kan ett byte av dem bidra till att spara värmeenergi och minska kostnaderna.

Det är bäst att ställa in radiatortermostater eller enskilda rumstermostater på önskad temperatur. Som beskrivits ovan registrerar temperatursensorerna rumstemperaturen och när den önskade temperaturen är uppnådd minskas flödet av uppvärmningsvatten. Om du väljer en för hög nivå och temperatur kommer systemet att fortsätta att värma och rummet kommer att överhettas. Ofta gör man då misstaget att öppna dörren eller ett fönster. Kostbar värmeenergi går förlorad på grund av detta uppvärmningsbeteende.

Ställ in rumstermostaten

Med golvvärme eller en smart lösning kan du ställa in temperaturen direkt och exakt. Här gäller de redan nämnda tipsen och följande tips bör också beaktas här. Det vill säga att den korrekta inställningen beror på rummet och hur rummet används. För längre frånvaro eller allmänna inställningar är det bäst att ta en titt på vår artikel "Justera värmekurvan på rätt sätt - så här gör du".

Typer av termostat

Som redan nämnts tänker de flesta på den klassiska vita termostaten när de hör termen termostathuvud. Sedan några år tillbaka finns det moderna varianter som främst skiljer sig åt i sitt funktionsutbud. Till dessa hör elektriska trådlösa termostater och digitala, programmerbara termostater. Dessa ger de boende möjlighet att ställa in sin önskade temperatur från soffan. Digitalt programmerbara termostater kan till och med styras från en smartphone eller surfplatta med hjälp av en app. På så sätt kan rumstemperaturen regleras även när de boende är frånvarande. De flesta av dessa avancerade termostater kan installeras utan specialistkunskaper. Alla som vill ersätta sina föråldrade eller till och med defekta analoga termostater bör överväga dessa nya enheter.

Rumstermostat för individuell reglering av rum

Förutom den termostatiska radiatorventilen finns det också rumstermostaten. Denna möjliggör individuella inställningar för separata rum. Det är viktigt att tänka på rumstermostatens placering när man installerar den. Den bör inte utsättas för solljus eller intensiv värme från en radiator. Om den är det kommer rumstemperaturen som den registrerar att vara för hög. En placering som är för kall bör likaså undvikas. Annars kommer systemet att försöka uppnå en för hög temperatur.

Kontrollenhet för uppvärmning i stället för termostat

Till skillnad från de boende har systemägare andra alternativ för att ställa in önskad temperatur. Detta beror på att moderna värmegeneratorer har intelligenta styrsystem som möjliggör mångsidig fjärrstyrning. Värmeeffekten kan till exempel anpassas individuellt till värmebehovet med några få enkla steg. Som tillval kan, om du vill, även installatören få tillgång till systemet. systemet även aktiveras för din betrodda värmeentreprenör. På så sätt kan entreprenören upptäcka fel i värmegeneratorn och åtgärda dem snabbt - utan att systemägaren märker det. Detta möjliggörs av de innovativa apparna från Viessmann.