Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Varför är mitt badrum så kallt?

Fråga en expert om råd
Bild: Shutterstock

Badrum har ett rykte om sig att vara ett av de kallaste rummen i hemmet på grund av kaklade väggar och golv. Badrum kan däremot kännas kyliga av andra orsaker, exempelvis på grund av dålig isolering, fönster med drag, fläktar som drar ut den varma luften och felaktiga värmeelement. Dessa problem kan alla lösas och på så vis höja temperaturen i badrummet.

Hur man värmer upp ett kallt badrum

Nedan har vi tips på några sätt på vilka du kan öka temperaturen i ditt badrum.

Använd en handdukstork

Handdukshängare och handdukstorkar har varit populära länge - vem älskar inte att komma ur duschen och mötas av en varm handduk?

Många installerar en mindre handdukshängare istället för en större handdukstork. En hängare kommer att producera tillräckligt med värme för att värma upp en handduk men det är inte troligt att den värmer upp rummet särkilt mycket. Därför vill du kanske överväga att köpa en handdukstork istället. Dessa är vanligtvis större och kommer på ett effektivare sätt att kunna värma upp rummet till en inställd temperatur.

Installera golvvärme

Att installera golvvärme är ett stort jobb som kan kräva mycket arbete, men om du går i tankarna på att renovera ditt badrum är det något du bör tänka på. Med golvvärme kan du slippa radiatorer (element) i badrummet. Golvet producerar tillräckligt med värme för att värma upp rummet till perfekt temperatur, samtidigt som du håller dina plattor varma för dina fötter också. Systemet kan styras med en termostat för att få temperaturen precis rätt.

Renovera fönstren

Dragiga fönster kan bidra till värmeförlusten och de leder inte bara till ett kallt badrum, utan är också ett slöseri med pengar och energi. Energin som du har betalat för att värma ditt hem kastas bokstavligen ut genom fönstret.

Om du inte redan har gjort det, bör du undersöka möjligheten att skaffa effektiva fönster.

För hus som redan har moderna fönster finns risk att du förlorar värme via fönsterkarmen. I det här fallet kan du ta bort den gamla tätningen och applicera en ny. Ditt badrum kommer få en uppfräschning, och det tätar samtidigt eventuella springor i karmen.

Använd en matta

Att lägga en matta i ditt badrum är ett av de billigaste sätten att göra det till ett mysigt och trevligt rum. Enligt studier går cirka 10% av värmen i ditt hem förlorad genom dina golv om de inte är isolerade.

Kakel är ett vanligt val av golv i ett badrum på grund av att materialet tål vatten, men det är naturligt kallt och hjälper inte till att hålla värmen i ditt badrum. Genom att lägga ut en matta kan du hjälpa till att behålla den värme som genereras av en radiator och du behöver inte längre vara rädd för att gå på golvet utan strumpor på.  

Hur du isolerar ett kallt badrum

Om du kan bör du alltid kontrollera och ev. komplettera isoleringen i väggarna. Det är ett större jobb och kan innebära att hela tätskiktet och badrummet måste göras om. Om du gör en komplett badrumsrenovering rekommenderar vi starkt att isolering samtidigt kontrolleras.

Alternativt kan du ta en titt på vinden för att avgöra hur mycket isolering det finns ovanför badrummet. Du kan försöka lägga till extra isolering för att säkerställa att värmen inte sipprar ut via taket i taket.