Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Så förbättrar du isoleringen i din villa

Fråga en expert om råd
Bild: Shutterstock / O. Pash

Värme lämnar ett hus på alla möjliga sätt. Den passerar genom väggar, golv, fönster, ventilation och till och med ett eventuellt brevinkast. För att minska denna värmeförlust kan du hitta sätt att förbättra isoleringen och täta de områden där värme sipprar ut.

Värme lämnar din bostad på många olika sätt, i princip allt som har kontakt med utsidan kommer att sakta förflytta värme från insidan till utsidan. Tyvärr är det motsatsen till vad du vill all ska hända när du betalar för att värma din bostad. För att hålla ditt hus vid en behaglig temperatur måste allt denna bortkastade värme ersättas. Vad det innebär för dig är att du betalar mer för att värma upp ett hus om det snabbare kyls ner igen. Ett bra sätt att spara på uppvärmningskostnaderna är alltså att se till att man minskar nedkylningen av bostaden.

Hur du förbättrar isoleringen i ditt hem

Nedan hittar du några sätt att förbättra ditt hems isolering för att minimera värmeförlusten.

Se till att vinden är isolerad

Det är visserligen en myt att mer än hälften av värmen i ditt hem passerar ut via taket, men upp till cirka 25% av värmen kan faktiskt gå förlorad på detta sätt. Detta beror på det fysiska fenomenet konvektion. Konvektion beskriver hur varm luft stiger och kall luft faller. Det är anledningen till att ditt hem kan vara svalare på nedervåningen på sommaren, men övervåningen känns som en bastu.

Om du har en vind som du inte använder är det bra att se till att du har ett tjockt isoleringsskikt på vinden. Detta kommer att förhindra att värmen på våningen under stiger upp till vinden och sedan upp genom taket, och på samma gång trycker ner kall luft till våningen under. Isolering bör vara i alla fall 30 cm här. Det kan också vara en bra idé att täta vindsluckan.

Minska drag

Förutom konvektion finns det andra typer av luftrörelser som kan orsaka värmeförluster. Drag tillåter kall luft att komma in i ditt hem och tränger undan den varma luften. Springor runt dörrar och fönster är vanligen de områdena med mest drag, men kall luft kan också komma in mellan golvet och eller genom ett brevinkast. Cirka 10% av värmen förloras vanligen genom golvet.

En öppen spis eller kamin med skorsten är också skyldig när det kommer till värmeförlust, men faktiskt inte för att kall luft kommer ner via den. I stället fungerar en skorsten som en gigantisk dammsugare och suger den varma luften ut ur rummet och släpper ut den. Att ha en öppen skorsten kan vara detsamma som att lämna ett öppet fönster öppet när det kommer till värmeförlust. Lyckligtvis finns det lösningar som kan användas för att förhindra detta, exempelvis speciella spjäll i skorstenen för att blockera luftflöde.

Slutligen kan viss heminredning faktiskt användas för att förhindra värmeförlust via golven. Du kan använda tjocka mattor och andra mjuka möbler för att behålla värmen i ett rum.

Isolera väggarna

Visste du att värme också kan röra sig genom solida föremål, inklusive metall och tegel? Därför kan mycket värme, uppemot 40%, gå förlorad genom väggarna.

Det är lite svårare att isolera väggarna än att lägga till lite isolering på vinden och täppa igen dragiga springor. Om du bor i ett hem som byggdes på 1990-talet eller senare har du troligen redan tämligen välisolerade väggar. Men om din fastighet är äldre än detta, kan det innebära att du inte har den här typen av modern isolering. Att isolera väggarna i ett hus som redan är byggt är möjligt, men oftast ett relativt komplext arbeta. Alternativet är oftast att genom yttre tilläggisolering minska värmeförlusten genom väggarna.

Använd isolering av god kvalitet

Vissa material är bättre på att isolera än andra och under åren har dessa material förbättrats. Om ditt hem är mer än 50 år gammalt och isoleringen inte har förbättrats under de senaste 20 åren kan du direkt få en bättre effekt genom att byta nuvarande isoleringen till ett bättre material.

Den mest populära formen för isolering är mineralull. Detta beror på att ullen kan fånga luft i sin struktur. Ullen blandas ofta med glasfiber för att göra den extra effektiv när det gäller att hålla värmen i ditt hem.

Trä är också ofta en bra isolator, vilket därför är ett bra material att tillverka dörrar i. Isolering av vinden med mineralull och sedan träplankor ovanpå detta kan göra en stor skillnad för energieffektiviteten i ditt hem.

Slutligen är papper ett annat bra material för isolering. Det kan behandlas före användning för att säkerställa att det är brandbeständigt. Det är särskilt bra för att isolera små spikar och krokar där en isoleringsrulle inte passar.