Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Så sparar du vatten i badrummet

Fråga en expert om råd
Bild: Shutterstock / Ollyy

  

Varje dag vaknar vi upp till nya rapporter om global uppvärmning och farliga utsläpp. Våra räkningar verkar också öka från år till år. Så hur kan du minska din vattenanvändning hemma? Vi tipsar om några av de mest effektiva sätten nedan, så prova dem.

  

Hur man minskar vattenanvändningen

Det finns många sätt du kan börja minska din vattenanvändning hemma utan att påverka ditt liv enormt. Vi har listat bara några av de bästa sätten nedan.

Ta kortare duschar

Att ta kortare duschar är ett av de bästa sätten du och din familj kan börja spara vatten hemma. Den genomsnittliga personen duschar i cirka åtta minuter. Även om detta inte verkar så länge, används över sju liter vatten varje minut som duschen är på. Därför kan du genom att duscha i fem minuter istället för åtta spara cirka 21 liter vatten per person i ditt hushåll.

Kontrollera om det finns läckor med jämna mellanrum   

Läckor är inte bara ett slöseri med vatten och kan vara skadligt för fastigheten,   de kan också öka dina räkningar. Detta kan vara frustrerande, särskilt när det är vatten som du inte ens använder. En droppande kran kan slösa så mycket som 80 liter vatten per dag, tillräckligt för att fylla ett badkar. En läckande toalett skulle kunna slösa bort fem gånger denna mängd - cirka 400 liter vatten per dag och tillräckligt för att fylla över fyra badkar.

Det kan vara svårt att upptäcka en läckande toalett eftersom läckan kanske inte ger mycket ljud eller ens visar att det konstant rinner från tanken. Ett smart sätt att kontrollera det är att droppa lite färg i toalettens cistern. Kontrollera efter några timmar om färgen syns i toaletten utan att du spolat läcker din toalett vatten när det inte borde. Du bör ringa en kvalificerad rörmokare för att titta på detta åt dig.

Stäng av vattnet när det inte används

Mycket vatten slösas bort på grund av kranar som spolar när de faktiskt inte används. Låter du någonsin vattnet rinna medan du borstar tänderna? Att stänga av kranen under denna tid kan spara cirka sex liter vatten per minut. För en familj på fem kan detta motsvara en dusch på fem minuter varje dag. Du kan också stänga av duschen medan du schamponerar ditt hår eller väntar på att ditt balsam ska börja verka.

Använd papperskorg, inte toaletten

Toaletter används ibland för mer än bara att skölja bort mänskligt avfall. Har du någonsin snutit dig och spolat ner pappersnäsduken i toaletten? Nästa gång du gör det, tänk på vattnet och kasta pappret i papperskorgen istället. Att göra detta bara en enda gång kan spara cirka sex till 10 liter vatten från en spolning.

Detta gäller även andra typer av engångsdukar. Om du spolar ner torkdukar för barn, sminkdukar eller antibakteriella våtservetter i toaletten kan det orsaka blockeringar. De hamnar också i havet, vilket ökar mängden föroreningar. Lägg istället dina våtservetter i papperskorgen.

Installera ett snålspolande duschmunstycke

För att minska mängden vatten du använder i duschen kan du ha ett snålspolande duschmunstycke. Dessa luftar flödet och ökar då mängden luft i vattnet.

Använd det dubbla spolningssystemet

Om din toalett har en knappspolning är det troligt att det finns två spolningsalternativ. Har du någonsin lagt märke till hur knappen delas upp i en mindre och en större hälft? Dessa ökar eller minskar mängden vatten som används för spolningen, beroende på hur mycket vatten du behöver. Med hjälp av den mindre knappen släpps en minskad mängd vatten från tanken.

Vad använder mer vatten, bad eller dusch?

Ett bad använder mycket mer vatten än en dusch gör. En dusch kommer att använda cirka 35 liter vatten på fem minuter, medan ett litet fyllt badkar gör av med cirka 80 liter vatten. Du bör dock inte alltid undvika ett bad. Det kan vara mer fördelaktigt att bada tre barn tillsammans än att ge dem separata bad eller duschar, så var smart med din vattenanvändning.