Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

De första stegen med ditt nya Viessmann-värmesystem

Fråga en expert om råd

När du köper ett Viessmann-värmesystem har du valt en högkvalitativ produkt som är fabriksdesignad för ekonomisk drift. Du gör miljön en tjänst, eftersom Viessmanns värmepumpar och pannor arbetar extremt effektivt och därmed sparar fossila bränslen.

De första stegen är särskilt viktiga för att säkerställa att ett Viessmann-system drivs säkert, tillförlitligt och så ekonomiskt som möjligt. Du kan läsa om vad du ska tänka på i följande avsnitt.

Bekanta dig med funktionerna

Alla Viessmanns system innehåller innovativ och komplex värmeteknik. Från bränsletillförsel via värmeproduktion till värmeavledning är varje process väl genomtänkt. Samtidigt är Viessmanns system lätta att använda och förstå. När du tar de första stegen är det dock fortfarande viktigt att låta din installatör instruera dig.

  

Anpassning av värmeeffekten till byggnaden

Alla byggnader är olika. Detta gäller även de boendes uppvärmningsvanor. Ett nytt värmesystem bör därför vara anpassat till båda dessa aspekter samt ha den nödvändiga värmeeffekten. Viessmanns värmepumpar och pannor finns i ett brett utbud av uteffekter, så att de kan uppfylla alla värmebehov. För att maximera effektiviteten hos din nya värmare bör inställningarna ändå anpassas till dina behov. Med väderkompenserade system kan till exempel värmeeffekten från värmepumpen eller pannan anpassas genom att justera värmekurvan. Målet är att endast förbruka så mycket energi som behövs, utan att göra avkall på komforten. Du ställer in den optimala kurvan tillsammans med din installatör. Medan ni gör det, låt dem förklara skillnaderna mellan lutning och nivå. I bästa fall kan du sedan ta över den här uppgiften själv i framtiden. Du kan läsa om processen i detalj i vår guide för att ställa in värmekurvan.

  

Anpassa programmen enligt dina behov

Viessmanns värmepumpar och pannor är fabriksutrustade med ett flertal lägen som ökar användarkomforten. Beroende på typ av värmepump eller panna kan du med några få enkla steg aktivera semester, normal och/eller reducerat läge. Som namnet antyder är dessa standardinställningar avsedda för respektive tillfälle. De enskilda lägena kan också justeras och ger därmed en optimal grund för individuell anpassning. Låt även här din installatör visa dig hur du gör steg för steg eller se den bruksanvisning som medföljer din anläggning.

Registrera ditt värmesystem

När uppvärmningen har tagits i bruk är det viktigaste gjort. Nästa steg är nu att göra styrningen av Viessmanns nya värmesystem så bekväm som möjligt och att garantera tillförlitligheten.

Viessmann beviljar tre års produktgaranti, och du kan registrera din produkt här. Detaljerad information om detta samt exakta anvisningar finns på Viessmanns garantisida.

Anslut ditt värmesystem till internet

De flesta Viessmann-enheter är fabriksförberedda för styrning via internet, förutsatt att de har Vitotronic-styrenheten. Allt du behöver är en kommunikationsmodul och lämplig app för din mobil eller surfplatta. För de flesta gas- och oljepannor som installerats sedan 2004 (värmepumpar från 2010) rekommenderas kombinationen av Viessmann Vitoconnect som gränssnitt och ViCare-appen som tillämpningsprogram. För mer komplexa system är Vitocom i kombination med Vitotrol-appen den lämpligaste enheten. Båda gränssnitten - Vitoconnect och Vitocom - finns som tillval och kan installeras snabbt. De två tillämpningsprogrammen - ViCare och Vitotrol - finns tillgängliga för både Android- och iOS-enheter. De kan laddas ner gratis från motsvarande appbutiker.

Styr det nya Viessmann-värmesystemet med din mobil

Om du har utrustat ditt nya Viessmann-värmesystem med ett av de två gränssnitten behöver du bara ladda ner den lämpliga appen. Efter installation på din valda enhet (mobil eller surfplatta) kan du ansluta appen till ditt nya Viessmann-värmesystem i bara några få steg. Du kan se all viktig information om ditt system på en gång och kan aktivera det läge du vill ha (normal, recucerad osv.) med ett enda tryck på skärmen - var som helst. En annan fördel är att du kan ge din installatör tillgång till ditt system. På så sätt kan installatören reagera så snabbt som möjligt på eventuella problem som kan uppstå.

Tänk på underhållet redan nu

Det är lämpligt att börja tänka på underhållet direkt efter att du tagit i bruk ett nytt värmesystem. På så sätt kan du se till att det nyinstallerade värmesystemet fortsätter att fungera på ett tillförlitligt och ekonomiskt sätt under de kommande åren. Vi rekommenderar att du frågar din installatör om de också erbjuder en underhållstjänst. Om så är fallet kan du avtala om ett individuellt underhållsavtal med dem som endast omfattar de tjänster som du tidigare har specificerat. Du kan läsa om vad du behöver tänka på när du ordnar ett sådant avtal, samt om underhåll i allmänhet, i vår artikel om underhåll av värmesystem.

De viktigaste stegen

  • Låt oss visa dig funktionerna i ditt nya värmesystem.
  • Tillsammans med din installatör anpassar vi värmeeffekten till dina behov.
  • Anslut ditt nya Viessmann-värmesystem till internet och öka användarkomforten och säkerheten.
  • Börja redan nu att tänka på underhållet och överväg vid behov att lägga till solceller.

Tips: Fler användbara artiklar om uppvärmning, minskade uppvärmningskostnader och komfort finns i vår avdelning Viessmann Tips och Råd.