Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Varför placerar man radiatorer under fönster?

Fråga en expert om råd
Enligt termodynamikens lagar faller kall luft och varm luft stiger. Det hjälper till att förklara varför element placeras under fönster. När den varma luften stiger upp från radiatorn, möter den kall luft som kommer in genom fönstret, och varmluften cirkulerar runt rummet mycket mer effektivt. Bild: Shutterstock / Alena Ozerova

Om du tar en titt runt i ditt hem kommer du antagligen att märka att de flesta av dina element, eller radiatorer som de heter på fackspråk, är placerade under fönster. Det fanns tidigare en bra anledning till detta, men det gäller kanske inte längre för moderna hus.

Historiskt sett, när radiatorer som värmdes upp centralt var ett helt nytt koncept, var det kallast just runt fönstret. Man hade inte dubbla eller tredubbla fönsterrutor, så fönster släppte in mycket kall luft och skapade drag. När centralvärme blev mer populärt var det därför naturligt att elementen placerades i den kallaste delen av rummet; under fönstret.

Enligt termodynamikens lagar faller kall luft och varm luft stiger. Det hjälper till att förklara varför element placeras under fönster. När den varma luften stiger upp från radiatorn, möter den kall luft som kommer in genom fönstret, och varmluften cirkulerar runt rummet mycket mer effektivt. Om du skulle placera ett element i mitten av rummet istället skulle värmen inte fylla rummet på samma sätt, så istället väljer man placeringar med mer rörelse i luften. Detta är inte riktigt lika vanligt under 2000-talet, eftersom våra fönster inte har lika mycket drag.

Man tror också att många radiatorer placerades under fönster av andra än bara praktiska skäl. Utrymmet under fönstret används sällan för möbler - man vill ju ofta kunna stå framför fönstret och titta ut. Därför verkade detta utrymme på väggen under fönstret som en mycket praktisk plats för ett element. Inte bara, det blir också mindre märkbart under ett fönster än mitt på en vägg.

Nuförtiden är våra fönster mycket effektivare. Många bostäder har dubbelglas eller till och med trippelglas, och det finns mindre springor runt dörrar och fönster. Våra hem är mycket mer tätade än på 1800-talet, både golv och väggar. Det betyder också att vi nu har många fler val när det gäller att placera våra radiatorer där vi önskar.  

Var du kan placera element i ett rum

Om du fortfarande har äldre fönster med enkelglas hemma, rekommenderar vi att du placerar element under dem för maximal värme och effektivitet. Men om dina fönster är moderna finns det alternativ.

När du väljer en ny plats rekommenderar vi att du tänker på de möbler du har eller kommer att ha i rummet. Ett element bör aldrig blockeras av möbler, eftersom det blir mycket mindre effektivt och du kanske märker att rummet inte värms upp lika mycket. Att till exempel placera en soffa framför ditt element kommer inte att vara särskilt fördelaktigt. Försök hitta en vägg som är fri från möbler både nu och i framtiden.

Du bör också tänka på var de kallaste delarna av rummet är. Om det inte är fönstret, har du en dragig dörr eller en ventilation som släpper in kall luft? Om så är fallet kanske du vill placera ditt element här för att hålla rummet så varmt som möjligt. Beroende på hur rummet är utformat kan du behöva flera element, så försök att hitta ett andra ställe som också är praktiskt. Slutligen behöver du inte begränsa dig till en horisontell element, det går även bra att installera vertikala element upp på väggen.