Varmvattenberedare för flera värmekällor
Fråga en expert om rådÄmnen i korthet
I princip har en bivalent varmvattenberedare två resurser tillgängliga för att tillgodose efterfrågan på värme eller varmvatten. Detta innebär att det finns två värmekällor för att generera varmvatten. Bivalenta system är också utrustade med två indirekta spolar (värmeväxlare). Detta gör det möjligt att enkelt ansluta ett solvärmesystem för att stödja uppvärmning av tappvarmvatten. Den andra källan, dvs. den andra värmeproducenten, är vanligtvis en gas- eller oljepanna. Naturligtvis kan även andra värmegeneratorer, t.ex. en värmepump, användas.
Varmvattenberedare för flera värmekällor: hur fungerar de?
Som redan nämnts använder den dubbla versionen av varmvattenberedaren två indirekta spolar och är därför idealisk för integrering av solvärmeteknik i ett värmesystem. Den cylindriska kroppen innehåller en nedre och en övre värmeväxlare (indirekt spole). Båda förses med värmeenergi oberoende av värmegeneratorerna.
Solvarmvattenberedare
Men hur fungerar egentligen en varmvattenberedare som kopplas ihop med ett solfångarsystem?
Jo, energin från solens strålar överförs i solfångaren via ett cirkulationssystem till den nedre värmeslingan. Detta sker när temperaturen i solfångarens kollektorer är högre än den i varmvattenberedaren. Den nedre värmeslingan genomströmmas av bärarmediet och värmer upp vattnet i varmvattenberedaren. Bärarmediet, som nu kylts av, flyter tillbaka till kollektorerna och kan värmas upp på nytt.
Det varma vattnet värms indirekt upp av solenergi och stiger sedan upp i cylindern. Därifrån kan motsvarande mängd varmvatten utvinnas.
Användning av den övre värmeslingan
Den övre värmeslingan används då solenergin inte räcker till - och varmvattenberedaren inte kan laddas via solsystemet. Denna värmeslinga är kopplad till husets centrala värmesystem och om värmen från solsystemet inte är tillräcklig kopplas värmesystemet på automatiskt.
Det varma vattnet kan nu enkelt tas upp via rörledningar och transporteras till radiatorer eller kranar. Så snart solenergi kan användas igen, kopplas solanslutningen på och varmvattenberedaren fylls på med med hjälp av värmeenergi.
Varmvattenbuffert med ackumulatortank
För att säkerställa varmvattenkomforten och försörjningen av varmvatten kan en ackumulatortank även användas för lagring av energi från solenergi. Uppvärmt vatten från solfångare leds då till tanken genom en värmeväxlare. Överskottsenergi lagras för att användas vid ett senare tillfälle.
Vitocell 100-E/-W kan användas i värmesystem med flera värmealstrare och flera värmeförbrukare tack vare flera framlednings- och returanslutningar samt extra anslutningar för mätställen. Särskilt lämpad att kombinera med solvärmesystem, värmepumpar och fastbränslepannor.
Vitocell 100-E kan även kopplas ihop med färskvattenmodulen Vitotrans 353. Modulen används för hygienisk varmvattenuppvärmning enligt genomströmningsprincipen. En sådan kombination är särskilt platsbesparande. Dessutom tillåter färskvattenmodulen en hög tappningsprestanda och med genomströmningsprincipen krävs ingen lagring av dricksvatten.
Vitocell: varmvattenberedare med dubbla lägen för att möta alla behov
Viessmann erbjuder en varmvattenberedare med dubbelsidig funktion för alla typer av varmvattenbehov, med en kapacitet på mellan 300 och 900 liter. Indirekta spolarrör som sträcker sig ner till beredarens golv säkerställer att hela vatteninnehållet värms upp. På så sätt erbjuder dubbelmodala varmvattenberedare med solinmatning en hög grad av varmvattenkomfort. Detta ökas av stora indirekta spolea. Dessa gör det möjligt att värma upp hela cylindern jämnt.
Men när det gäller varmvatten är bekvämligheten inte den enda avgörande faktorn. De dubbla varmvattencylindrarna kännetecknas också av en mycket god energieffektivitet med minimal värmeförlust. Dessutom kräver de liten golvyta och kan tack vare sin moderna design även placeras i flerfunktionsrum.
Dricksvatten med hög kvalitet
Även kvaliteten på dricksvattnet är säkrat. Modellerna Vitocell 100-W, Vitocell 100-B och Vitocell 100-W är utrustade med Ceraprotect-emaljerat stål och uppfyller specifikationerna i standarden DIN EN 12897. Dessa beredare innehar en ledande position inom området emaljerade varmvattenberedare.