Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Rostfria varmvattenberedare – fördelar och produktsortiment

Fråga en expert om råd

Viessmann varmvattenberedare finns i två versioner: emaljerat stål och rostfritt stål. Begreppet rostfritt stål avser legerat och olegerat stål. Det vanliga rostfria stålet som finns att köpa hos fackhandlare är inte nödvändigtvis rostfritt eller lämpligt för förvaring av livsmedel, t.ex. varmvatten. Viessmanns varmvattenberedare i rostfritt stål uppfyller däremot de högsta kraven och är absolut livsmedelssäkra samt syra- och korrosionsfasta. Detta ger i sin tur systemägare en rad fördelar.

Viessmann Vitocell 100-V varmvattenberedare

Rostfria varmvattenberedare för hygieniskt varmvatten

Den avgörande fördelen med varmvattenberedare i rostfritt stål är deras kemiska sammansättning. Metallen har förädlats med andra legeringselement som krom, molybden eller mangan enligt de strängaste kraven, vilket bland annat gör den mycket motståndskraftig mot rost. Eftersom inget ytterligare skyddande skikt har applicerats, vilket är fallet med emaljerade cylindrar, bildas inga avlagringar som orsakas av rester med tiden. Därför garanterar Viessmanns varmvattenberedare i rostfritt stål perfekt hygieniskt varmvatten under produktens hela livslängd. Om man dessutom avstår från skyddsanoden, minskar kostnaderna för driftunderhåll eller till och med för byte när det behövs.

Ytterligare ekonomiska fördelar med rostfria varmvattenberedare

Förutom den höga hygieniska standarden och den tillhörande vattenkvaliteten är varmvattenberedare av rostfritt stål också imponerande kostnadseffektiva. De är omslutna av en högeffektiv, flerskiktad värmeisolering av hårdskum, polyesterfilt och innovativa vakuumpaneler. Detta gör att de fungerar nästan utan värmeförluster, vilket också syns tydligt vid första anblicken: Viessmanns varmvattenberedare i rostfritt stål är klassificerade i den nya, högsta ErP-effektivitetsklassen A+. Jämfört med varmvattenberedare i ErP-effektivitetsklass A, som tidigare var den högsta klassen, sparar dessa nya beredare upp till 22 procent av energikostnaderna.

Mindre vikt för samma cylinderstorlek

En annan fördel med varmvattenberedare i rostfritt stål, som blir uppenbar redan innan de faktiskt är i drift, är vikten. Jämfört med emaljerade beredare är varmvattenberedare av rostfritt stål, som Vitocell 300-V, nästan en tredjedel lättare - trots att beredarvolumen är densamma. Den minskade vikten gör inte bara transporten enklare. Installationen på plats är också mycket enklare för de entreprenörer som utför arbetet. Dessutom är måtten och anslutningarna fortfarande identiska med A-märkta beredare av emaljerat stål. Gamla cylindrar kan därför bytas ut snabbt och utan några större ombyggnadsarbeten.

Stort urval av apparater för rostfria varmvattenberedare

En lämplig cylinder bidrar på ett avgörande sätt till en ekonomisk drift. Viessmann har varmvattenberedare i rostfritt stål för att möta varje behov. Vitocell 300-V är till exempel en varmvattenberedare i rostfritt stål med cylinderkapaciteter på 160, 200, 300 och 500 liter. Vitocell 300-B varmvattenberedare i rostfritt stål med en kapacitet på 300 liter eller 500 liter rekommenderas när man använder solfångare för uppvärmning. Information om vad du bör tänka på när du väljer rätt apparat hittar du på ämnessidan varmvattenberedare.