Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Plana solfångare: konstruktion, funktion och fördelar

Fråga en expert om råd

Kollektorerna är de mest synliga komponenterna i solvärmesystemet. Förutom vakuumrörsolfångare erbjuder Viessmann även plana solfångare för bostäder, kommersiella byggnader och kommunala byggnader. De två kollektorversionerna liknar varandra genom att de utnyttjar gratis och allmänt tillgänglig solenergi för uppvärmning och tappvarmvatten. Dessutom är de tillverkade av korrosions- och UV-fasta material. Solfångarnas utformning och funktionsprincip skiljer sig dock åt. Läs vidare för att ta reda på vad som utmärker Viessmanns Vitosol plana solfångare.

Viessmann plana solfångare

Design och funktion av Viessmann plana solfångare

Kraftfulla plana solfångare är ett bra komplement till alla värmesystem. Dessa solfångare består av en absorbator och ett hölje med täckpanel. Skillnaden ligger här i detaljerna: kollektorhuset på Viessmanns plana solfångare består av en krökt aluminiumram. Med modellen Vitosol 200-FM kan denna anpassas och målas i en RAL-färg. Som standard är ramen målad i mörkblått. Den sömlösa skivklädnaden garanterar en permanent tät passform och maximal stabilitet hos kollektorn.

Locket, som är tillverkat av specialglas, är mycket genomskinligt och låter rikligt med solenergi tränga igenom. Dessutom har Vitosols  plana solfångare en punkteringsäker och korrosionsfast baksida och en mycket effektiv värmeisolering. Solfångarens hjärta är absorbatorn - ett slingrande rör genom vilket en solvätska (solmedium) strömmar. Ovanför detta finns absorbatorpanelen med ThermProtect-beläggningen.

Hur blir solljus till värme?

Funktionen hos de  plana solfångarna bygger på en krets. När solljuset träffar ytan på de  plana solfångarna värmer det upp solmediet som cirkulerar i rören. Solmediet överför sedan värmen till en varmvattenberedare eller  ackumulatortankar. Kretsloppet kan sedan börja om på nytt.

Under dagar med mycket solsken kan plana solfångare absorbera rikligt med energi och lagra den tillfälligt i en lagringsenhet. Om ingen av den energin tas ut på ett tag riskerar solfångarna att överhettas. Detta beror på att lagringsenheten inte längre kan ta upp energi. Ett intelligent absorberingsskikt skyddar Viessmanns solfångare mot denna risk.

Skillnaden mellan standardabsorbenter och växlingsabsorbenter

Viessmanns patenterade ThermProtect-teknik förhindrar ytterligare energiupptagning när en viss temperatur har uppnåtts, när solcylindern är helt uppvärmd. Om temperaturen överskrids förändras kristallstrukturen i absorbatorskiktet, vilket ökar värmestrålningen många gånger om och minskar solfångarens effekt. Stagnationstemperaturen sjunker därmed avsevärt, vilket förhindrar ångbildning. När kollektortemperaturen sjunker igen återgår kristallstrukturen till sitt ursprungliga tillstånd. Solenergin kan då absorberas som tidigare. Förändringen av kristallytans struktur kan återställas i all oändlighet, dvs. den är helt reversibel. ThermProtect möjliggör också en mer generös dimensionering av hela ytan jämfört med konventionella plana solfångare.

Fördelar

Sammanfattningsvis kännetecknas Viessmann Vitosol 200-FM plana solfångare med hög prestanda av följande:

ThermProtect skyddar mot överhettning vid höga utomhustemperaturer och med låg värmeavledning
Hög soltäckning
Lämplig för centralvärme och uppvärmning av tappvarmvatten
Hög läckagetäthet tack vare den omgivande böjda ramen med glashållningslist
Snabb och enkel montering tack vare push-fit-anslutningar för korrugerade rör i rostfritt stål
Lämplig för olika installationsvarianter: sluttande tak, platt tak, innetak och fasad
Lämplig för horisontell och vertikal montering
Attraktiv design med möjlighet till anpassning när Vitosol 200-FM målas i RAL-färger
UV- och korrosionsfasta material för alla komponenter

Plana solfångare - produktsortiment

Plana solfångare från Viessmann möjliggör olika installationsalternativ. De kan installeras både horisontellt och vertikalt. Installation på lutande tak är också möjlig. När en värmepanna byts ut i ett bostadshus är ett kombinationspaket med två plana solfångare och en solcylinder ofta den idealiska lösningen.