Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Vakuumrörsolfångare - funktion, fördelar och produktsortiment

Fråga en expert om råd
Viessmann vakuumrörsolfångare

Den som investerar i ett nytt värmesystem i dag bör redan från början utforma det så att det omfattar ett solvärmesystem. Du kan också spara upp till 60 procent av den årliga energiförbrukningen för uppvärmning av tappvarmvatten. Med Viessmann har du en stark partner vid din sida. Vi har 40 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av solvärmesystem. Du kan lita på vår höga kvalitet. Med den här tekniken kan du framtidssäkra ditt system och lita på ett optimalt samspel mellan alla systemkomponenter.

Vitosols vakuumrörsolfångare - uppbyggnad och funktion

I motsats till Viessmanns plana kollektorer är absorbatorn i vakuumrörsolfångare för solvärmesystem placerad direkt på själva rören. I de förstnämnda är rören, genom vilka solmediet strömmar, placerade mellan två platta absorbatorskikt. En annan speciell egenskap är vakuumet. I rörkollektorerna finns det ett andra rör som omges av ett vakuum. Detta garanterar en särskilt effektiv värmeisolering. Detta bidrar till att det knappt sker någon värmeförlust mellan absorbatorn och det inre glasröret. Absorbatorn befinner sig inuti vakuumkollektorn. Detta skyddar den mot smuts och väder. Detta möjliggör i sin tur ett permanent högt energiutnyttjande.

En annan viktig del av Vitosol vakuumrörsolfångare från Viessmann är värmeväxlaren. Denna överför värme från absorbatorerna till den anslutna värmekretsen.

Vakuumrörsolfångare för alla platser

Grafik-vakuum-roehrenkollektor-5-4-2000x1600px.png

Vakuumrörsolfångare och deras funktion: värmerörsprincipen

Kärnan i Viessmanns teknik för vakuumrörsolfångare är "värmerörsprincipen". Den viktigaste egenskapen hos denna princip är att solmediet inte strömmar direkt genom rören. Värmerören är torrkopplade till värmeväxlaren. Men vad exakt händer i värmeröret och hur fungerar den patenterade ThermProtect-funktionen?

Solens strålar träffar absorbatorn. Solvärmen avdunstar mediet i värmeröret. När detta sedan flödar in i solfångarens kallare områden, dvs. längre bort från den direkta solstrålningen, omvandlas ångan till vätska igen. Denna process frigör energi - värme som överförs till solvärmesystemet via Duotec dubbelrörsvärmeväxlaren (Vitosol 300-TM) eller via kopparvärmeväxlaren (Vitosol 200-TM). I flytande form flödar mediet i värmerören tillbaka till det solbelysta området och processen börjar om på nytt och fortsätter så länge solen skiner.

Figur - kollektorn i drift

Processen avbryts när temperaturgränsen på 150 grader Celsius överskrids. Detta sker när mediet inte längre kondenserar eller blir flytande i rörets kallare områden. Denna princip bidrar till att skydda systemet från för höga stagnationstemperaturer och förhindrar därmed överhettning. Detta gör Vitosol 200-TM och Vitosol 300-TM lämpliga för byggnader som är obebodda under delar av året, t.ex. fritidshus. Kretsen startar bara när låga kollektortemperaturer uppnås.

Figur - kollektorn är avstängd

Fördelar med vakuumrörskollektorer

Både Vitosol 300-TM och Vitosol 200-TM kännetecknas av följande:

Skydd mot överhettning eller för höga stagnationstemperaturer tack vare ThermProtect via självreglerande värmeledning
Hög effektivitet genom absorbator med hög selektiv beläggning
Särskilt effektiv värmeisolering tack vare vakuum, praktiskt taget ingen värmeförlust mellan glasröret och absorbatorn
Exceptionellt lång livslängd tack vare korrosionsfasta material
Permanent högt energiutbyte tack vare att absorbatorn är integrerad i vakuumröret och därmed skyddad mot smuts och väder
Särskilt hög driftsäkerhet tack vare torr anslutning av värmeröret till värmeväxlaren och tack vare låg vätskehalt.
Enkel installation tack vare den modulära konstruktionen

Vitosol 300-TM är dessutom särskilt lämplig för områden med begränsat utrymme, t.ex. i småhus och flerbostadshus med liten takyta. Absorbenterna har en flexibilitet på +/- 25 grader i sin riktning. Detta gör att solfångarna kan användas på platser där solen är mindre gynnsam.

Modellen Vitosol 200-TM används bäst för horisontell installation i stora system på platta tak och i flerbostadshus. Liksom Vitosol 300-TM är den också lägesoberoende, eftersom absorbenterna kan vridas så mycket som +/- 45 grader.

Produktsortiment - Vakuumrörsolfångare

Effektivt utnyttjande av solens värme - Viessmanns vakuumrörsolfångare kan omvandla även låga nivåer av solstrålning till användbar värme. Absorbenter med mycket selektiv beläggning garanterar hög effektivitet. Samtidigt ger vakuumet i rören en mycket effektiv värmeisolering. Detta innebär att det nästan inte finns några förluster mellan glasrören och absorbatorn, vilket gör att solfångaren kan omvandla även låga nivåer av solinstrålning till användbar värme. Vakuumrörsolfångare utnyttjar den tillgängliga solinstrålningen mycket effektivt, särskilt på våren och hösten och på vintern när utomhustemperaturen är låg.