Plana solfångare för bostadshus

Själva solfångaren är den mest synliga komponenten i ett solsystem. Man kan dela in dessa i platta/plana kollektorer och vakuumrörsamlare. Båda använder den tillgängliga solenergin för att stödja uppvärmningen av fastigheten eller värma tappvarmvattnet.

Med de högeffektiva, plana solpanelerna från Viessmann kan du i årsgenomsnitt spara upp till 60 % av energin för tappvarmvattenuppvärmning. I kombination med en kondenserande panna kan du spara in mer än en tredjedel av den totala årliga elanvändningen tack vare nyttjande av solenergi.


Solenergi med plana solfångare

Solfångare Vitosol: Design och funktion

Kraftfulla solfångare är ett perfekt komplement till husets värmesystem. Enkelt sätt kan man säga att de består av en absorberare innuti en täckande hölje. Det speciella här är däremot detaljerna. Absorberarna på en Viessmann-solfångare är designade av en rundad aluminiumram, vars färg också kan väljas i valfri RAL-färg. Standard är mörkblå. Dessutom har ramen en sömlös kant. Detta säkerställer permanent täthet och hög stabilitet hos solfångaren.

Kapslingen är gjord av ett speciellt glas som är mycket transparent och tillåter att mycket solkraft lyser igenom. Vitosol platta solfångare är också speciella i att de har en punkteringssäker och korrisionsbeständ baksida samt mycket effektiv värmeisolering. Men höjdpunkten i produkten är absorberaren, ett rör vilket innehåller en solvätska (solmedium) som flyter och samlar upp solenergi. Absorberararket har också en ThermProtect-beläggning.


Plana solfångare - hur förvandlas solljus till värme?

När solljus träffar ytan på absorberarna värmer de en vätska, solmediet, som cirkulerar i rören. Solmediet överför sedan värmen till en varmvattentank eller en värmebuffertlagringstank. I och med det sjunker också temperaturen på solmediet, som sedan rör sig upp igen för att värmas på nytt.

Graf som visar ThermProtect absorbtion

ThermProtect förhindrar överhettning

Mycket soliga dagar kan plana solfångare absorbera mycket energi och lagra den i ett "minne". Om den här energin inte avlägsnas, till exempel om du är bortrest under en längre tid, kan solfångaren överhettas.

Med Viessmanns patenterade ThermProtect-teknik är detta inte ett problem . Systemet stänger av den ytterligare energiförbrukningen när en viss temperatur är uppnådd, när sollagertanken är helt uppvärmd.

Fördelar med Vitosol plana solfångare

Sammanfattningsvis kännetecknas de högpresterande Viessmann solfångare Vitosol 200-FM och Vitosol 100-FM av följande:

  • ThermProtect skyddar mot överhettning vid höga utetemperaturer och låg värmeförbrukning
  • Hög soltäckning
  • Lämplig för reservuppvärmning och uppvärmning av varmvatten
  • Hög täthet tack vare den rundade heltäckande ramen
  • Snabb och enkel montering, möjliggjort av korrugerade rörkopplingar i rostfritt stål
  • Lämpar sig för olika installationsvarianter: på snedtak, platt tak och fasad
  • Lämplig för horisontell och vertikal installation
  • Attraktiv design med möjlighet till individualisering genom att Vitosol 200-FM är målad i RAL
  • UV-beständiga och korrosionsbeständiga material för alla komponenter
Solsken

Solvärmesystem för tappvarmvattenuppvärmning och kompletterande uppvärmning

Genom att installera solpaneler visar du att du genom en aktiv handling tar ansvar för miljön och samtidigt bidrar till en hållbar minskning av koldioxidutsläppen.

Med teknik från Viessmann satsar du på framtidssäkerhet och optimalt samspel mellan alla anläggningens komponenter.

Plana solpaneler

De högeffektiva, plana solpanelerna sparar i årsgenomsnitt upp till 60 procent av energin för tappvarmvattenuppvärmning. I kombination med en kondenserande panna kan mer än en tredjedel av den totala årliga elanvändningen sparas in tack vare solenergin.